Caracterització bibliomètrica de la producció científica a Catalunya, 1996-2006.
Lluís Rovira1, Raül Isaac Méndez-Vásquez2,4, Eduard Suñén-Pinyol3, i Jordi Camí3,4
1Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), 2Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques (AATRM), 3Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), y 4Universitat Pompeu Fabra (UPF). Barcelona, 2007. http://researchmarks.com/ncrcat06
Estudi realitzat per encàrrec del Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya.
Per a qualsevol comentari o sugeriment adreceu-vos a:
jcami@jcami.eu
llrovira@agaur.gencat.net
El present informe desglossa la producció científica des de la perspectiva temàtica i sectorial, agregacions per a les quals s’han obtingut indicadors bibliomètrics simples i compostos sobre la base dels documents citables -articles, resums, proceedings i notes, aquestes últimes només fins 1996- , i publicats des de Catalunya en el període 1996-2006. Addicionalment s’inclou una comparació internacional que va des de 1981 fins a 2006.
Les dades font de l’informe provenen de les bases de dades National Citation Report for Spain (NCR) i National Science Indicators (NSI), dos productes ad hoc de Thomson Scientific.
Aquest informe és la continuació d’anteriors estudis:
- NCR Catalunya 2004. Eduard Suñén, Raül Isaac Méndez-Vásquez, Jordi Camí. Barcelona Desembre de 2006.
- NCR Catalunya 2002. Jordi Camí, Eduard Suñén i Raül Isaac Méndez-Vásquez. Barcelona Desembre de 2004.
- National Citation Report (ISI), Catalunya 1981-1998. Lluís Coma, Eduard Suñén, Joan Marc Carbó, Lluís Rovira, Jordi Camí. Febrer del 2001.
Estudi complementari sobre l'evolució de la producció científica de Catalunya (1992-2006):
- Tendències Catalunya 1992-2006. Raül Isaac Méndez-Vásquez, Eduard Suñén-Pinyol, i Jordi Camí.
Consideracions prèvies:
- Les dades de l’NCR i de l’NSI no són directament comparables degut a les diferències tant en el nombre de revistes com en les classificacions temàtiques.
- Un document de Catalunya és aquell en que apareix com a mínim la firma d'un centre localitzat a Catalunya. Els documents amb més d'un centre de Catalunya s'han contabilitzat una única vegada.
- En els gràfics que inclouen dades sobre cites, la davallada en el nombre de cites en els anys més recents es deguda al retard “natural” en la recopilació de les cites. Es considera que calen entre 3 i 5 anys per obtenir un registre més o menys complert del nombre de cites d'un determinat document.
- Els diferents costums de publicació dels autors dedicats a les distintes disciplines fa que no es puguin comparar entre sí els indicadors bibliomètrics, per a la qual cosa les comparacions s’han de fer dins la mateixa disciplina.
- En Ciències socials i, sobretot en humanitats, la publicació en revistes indexades no és el principal vehicle de comunicació científica, la qual cosa fa que aquests àmbits temàtics no quedin ben representats a les anàlisis bibliomètriques. Per aquest motiu cal ser prudents en les conclusions sobre aquests àmbits basades únicament amb informació bibliomètrica.
Els autors agraeixen Rosa Cervelló i Gerbert Olivé la seva contribució en la preparació d'aquest informe.